Szentbékkálla - Története - Programok - Látnivalók

Története

Szentbékálla a Káli-medence ékköve, a medence északi, a Boncsos tető, a fekete hegy, Sátorma-hegy által körbefont térségét foglalja el. A település-elhelyezkedéséből nem csupán a különleges panoráma, sok természeti látnivaló adódik, hanem olyan viszonylagos éghajlati védettség is, ahol évente mintegy 2000 órányit süt a nap.

A falu nevének első fele attól a Szent Benedektől származik, akinek szerzetes fiai a legtöbbet tettek a Kál és Vérbulcsú ivadékok megmentéséért, s amelynek első templomát Szent Benedek tiszteletére emelték. Szentbékálla közvetlen szomszédságában található a Velétei palotarom, amely gótikus /XI.-XII.sz./ műemlék, és a Töttöskáli templomorom, amely román stílusban /XIII.sz./ épült.

A faluban járva megfigyelhetők a régi házakon a népi építészeti hagyományok A falu fehérre meszelt, vakolatdíszes házai a helyi építészet év-százados hagyományait õrzik.

A falu határában nyugatra fekszik a híres Kőtenger, mely egy gyógyító rezgésű Szent György vonalon fekszik, így gyógyerővel rendelkezik. A kövek nagysága és magassága meglepő. A település mellett emelkedik a Fekete-hegy, mely kiváló kirándulóhely.

Érdemes itt felkeresni az Eötvös Károly kilátót, mely 1950-ben bazaltkőből épült, később ezt 1978-ban vörösfenyőből készült kilátótorony váltotta fel. Innen csodálatos kilátás nyílik nemcsak a festői Káli-medencére, hanem a Tapolcai-medence tanú hegyeire, a Balatonra, a Tihanyi félszigetre és a hegytető tavaira is.


Programok - Látnivalók

Töttöskáli templomrom - Szentbékkállai-kőtenger - Velétei palotarom - Salföldi Pálos kolostorrom - Hegyestű - Eötvös Károly kilátó és még megannyi látnivaló.